august, 2010

Stirea meteo

marți, 31 august, 2010

Am auzit ieri dimineata la radio, la finalul stririlor, datele meteo. Pana aici totul este corect, numai ca prezentatorul a spus la un moment dat : « vremea va fi destul de frumoasa. Cerul… », iar continuarea nici nu a mai contat. Cum adica « destul » de frumoasa? Destul pentru cine? Si de ce destul si nu indeajuns, ori suficient?

Acest « destul » cu aer de a lamuri cum stau lucrurile nu face decat sa sporeasca nedumerirea. Pentru ca termenul este relativ. Daca in loc de « vremea va fi destul de frumoasa » vom auzi « vremea va fi relativ frumoasa »? Este corect? Bineinteles ca nu. Si atunci nu era mai bine sa spunem : « vremea va fi calda iar mercurul termometrelor va urca pana la X grade Celsius »?

Continuam sa folosim termeni cu o insemnatate mai mult sau mai putin elocventa, cand putem spune concret si direct ceea ce vrem de fapt sa transmitem, folosind o notiune exacta. Insa, problema este mult mai generala, la fel ca si termenul in discutie. Extrapoland, putem spune ca viata este destul de buna, si putem continua in aceeasi nota. Insa nu vom face decat sa transmitem si mai  multa confuzie. Ori nu asta este scopul unei stiri meteo.